2011. február 19., szombat

Gemenc keresztjei

A mai Gemenc területén egykor öt kereszt állott. Három kereszt melyek fából készültek, ma már nem, közülük kettő még ma is áll.
Az egyik fakereszt a nagyrezéti erdészházhoz a töltésről bevezető út szélén állt. 1931-ben az akkori nagyrezéti erdész, Kovács Péter állíttatta. A kilencvenes évek elején darabjai még láthatóak voltak.
A másik fakereszt a kisrezéti erdészház előtti bevezető út mellett állt. Az akkori kisrezéti erdész Keszthelyi Mihály állította 1945-ben. 1970 körül még megvolt.
A harmadik kereszt az egykori közép-pörbölyi erdészház előtt állt. Valószínűleg közel egyidős lehetett a nagyrezéti kereszttel. Egy alkalommal rádőlt egy fa és a keresztet leütötte.
A további két kereszt kőből készült és még ma is megvannak.
Az egyik ott áll a Duna-parton, a gemenci vadászház (a régi vadászkastély) előtt. A Dunáról már messziről látszik a fehér színű, kb. 4 méter magas kereszt. Valószínűleg a vadászkastély építésekor (1922-1923) állították.
A másik Gemenc kapujában, a keselyűsi csárda előtt áll. Egy volt gemenci vadászbérlő (1936 után lett a "tulajdonképpeni" Gemenc vadászbérlője), vitéz Beöthy Zsigmond László állíttatta nagybátyja emlékére.
A kereszt felirata:
Isten dicsőségére s nagybátyám váradi Beöthy István
emlékére s halálának engesztelésére.
Az éjszakában e kies lakig hangzott a hajó sípjának sikolya a
hajóé amelyen szüleidhez utaztál a bajai sírkertbe.
Téged egy tűnt kor felejtett itt e hitét becsületét vesztett
világban, Te kivételes életű s jellemző jó ember, s hogy
elmentél úgy érzem a férfierény szállt Veled a sírba
Az Úr azokat sújtja itt, akiket szeret.

2 megjegyzés:

  1. A gemenci vadászlakot 1927-1928 között építették. Forrás a Kalocsai Érseki Uradalom levéltárából. Az előtte álló kőkereszt jóval régebbi.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Igen az 1940. áprilisi kérelem után emeltették. Megtudhatom kilétét?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.