2011. december 2., péntek

Kisrezéti erdészlak

Egy sorozat Gemenc egykori és még ma is meglévő épületeiről. Erdészházak, vadászházak, gátőrházak, révházak, halásztanyák...
Kisrezéten a Rezéti-Holt-Dunától pár száz méterre áll az egykori erdészlak. Melléképületében egy konyha is működött az erdei munkások számára. A lak nem tudom mikor épült, de falán egy szarvasfejes faragott tábla áll, rajta egy 1900-as dátum. Régen egy fakereszt is állt az ide vezető út mellett, 1945-ben az akkori kisrezéti erdész állította. Ma már nincs meg, az idők folyamán tönkrement.
Egy biztos. Nagyon szép hely, ott időzve átjárt minket a hely szelleme, az egykor itt pezsgő élet, az erdészek, vadászok, halászok és erdei munkások mindennapjai, az egykori gemenci élet.

8 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Nagyapám itt erdészkedett több évtizeden át,nagyanyám pedig az üzemi konyhán dolgozott,a 80-as években költöztek be véglegesen Bajára.Sok régi fénykép árulkodik az akkori életről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves KerKata!
      Nagyon örülök a "megkeresésének"! Szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot, kérem küldje el e-mail címét az shg@freemail.hu-ra.
      Tisztelettel: Szombathelyi Gergely
      u.i.: Keszthelyi esetleg Vancsura Úr volt az Ön nagypapája?

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Rádi József-Kalocsán Gemencről című könyvében így ír:"A kisrezéti fakeresztet,amely a bevezető út mellett állt,Keszthelyi Mihály erdőőr állítatta 1945 augusztusában.Az idő vasfoga megette,Keresztes József kisrezéti kerületvezető erdész idejében, a szabadon engedett lovak dörgölőzéssel kidöntötték,a rajta lévő Megváltót Vágási Imre erdőmérnök(Kiskunsági Nemzeti Park felügyelője) elvitte."

    Keresztes József az én nagyapám. Keszthelyi Mihály előtte volt ott erdész ,ha jól tudom kb.3 évig. Vancsura úr pedig Veránkán tevékenykedett. Ahogy nagyapám mondaná- a szomszéd erdész. Jó maga 56'-tól 87'-ig állt helyt Rezétben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.